Csípő UH

Címkék: uh csípő csípőficam csípőizület

2009.03.09. 17:11

Ma megjártuk a csípő uh-ot. 

Minden ok a kis csibészünkkel.

Végig vigyorogta, magyarázta a vizsgálatot.

A dokibácsi, akinek alig értettem, hogy mit mond nagyon megdicsérte.

Most azért megnyugodtam. :)

Április 6.-án megyünk vissza Kéry doktorhoz.

 

 

Az csípőizületek fejlettségének szűrése, az időben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelőzhetnek, különösen azoknak a kisbabáknak az esetében, akiknek családjában előfordult már csípőficam. Miből áll a vizsgálat, és miért nagy a szülők felelőssége, ha elmulasztják azt? 

Vizsgálatok

Az újszülöttek első csípőszűrését általában már a kórházban elvégzik. A vizsgálat eredménye fontos alapinformáció lesz a baba gyermekgyógyásza számára, de "biztosat" mindig az orthopéd szakorvos által végzett kontroll tud mondani.

A szakorvos állapotfelmérése általában kétféle módon történhet. Minden esetben kötelező a fizikális vizsgálat, és ma már sok helyen szintén kötelező - máshol csak szükség esetén elvégzendő - az ultrahangos csípőszűrés is.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat során az orthopéd orvos ellenőrzi a baba lábainak hosszúságát (egyforma-e a két láb), a comb- és farredők szimmetriáját, a csípőizületek mozgását. Ezt egészít(het)i ki az ultrahangos vizsgálat, mivel előbbi során ugyan szembetűnnek a kirívó eltérések, de a csípőficamra való hajlam a fizikális vizsgálat során nem jelentkezik egyértelműen. (Az ultrahang vizsgálatnak semmilyen bizonyított káros hatása nincs, ellentétben a régebbi gyakorlat szerint röntgenfelvétellel végzett orthopédiai szűréssel.)

Ultrahang

Az orthopédiai felmérés részeként az ultrahang a csípőizületek fejlettségét vizsgálja, valamint láthatóvá teszi a porcfelszíneket. Segítségével észlelhető az esetleges elváltozások mértéke is, konkrétan meghatározható a probléma és az annak megszűntetését célzó terápia. Eltérés, csípőficam-gyanú esetén a szakorvos a probléma súlyosságától függően sokféle terápiás eszközt javasolhat, az enyhe tornától a terpeszpelenkán, állandóan hordott rugi-nadrágon vagy a kifejezett eltérés esetén előírt Pavlik-kengyelen át akár a műtét szükségessége is felmerülhet.

Segédeszközök

Terpeszpelenka és rugi-nadrág

A terpeszpelenka és a rugi-nadrág hasonló elven fejti ki hatását. A "pelenkára csatolható pelenkába" vagy a nadrágba egy erős, széles, téglalap alakú betétet rögzítenek a két láb közé. Ez a merev betét széttartja a lábakat, így a combcsontok a megfelelő állásba kerülnek, miközben a babát sem akadályozzák a mozgásában.

Pavlik-kengyel

A Pavlik-kengyel nem csak a combcsontokat tartja megfelelő szögben, távol egymástól, hanem a test és a lábak elmozdulását is megakadályozza azzal, hogy szíjakkal rögzíti azok állását. Ezt az "állást", "mértéket" a szakorvos állítja be, és bár első ránézésre a kengyel ijesztőnek tűnhet a babán, a kicsiket általában egyáltalán nem zavarja.

Hosszú távra

Ha az eltéréseket nem észlelik időben, nem szüntetik meg minél fiatalabb korban, a probléma az egész későbbi életre kihathat: rövidülhet vagy befelé keresztezővé válhat az érintett láb, billegővé válhat a járás, kiálló maradhat a fenék. Ugyanakkor a korán elvégzett korrekció az esetek túlnyomó részében teljes gyógyuláshoz vezet.

Családi halmozódás

Különösen nagy a szülők felelőssége a megelőzésben, ha a családban előfordult már csípőficam. Ilyen esetekben érdemes fokozott figyelmet fordítani a szűrésekre, esetleg már a kötelező időpont előtt ellenőrző vizsgálatot kérni a gyermek-orthopédián. A statisztikák szerint ugyanis a veleszületett csípőficam előfordulási aránya 0,5-2%, vagyis 100 gyerekből egy-kettőt érint. Az ő családjukban általában gyakoribb a halmozott előfordulás; a szakemberek valószínűnek tartják, hogy genetikai tényezők is szerepet játszanak a csípőficam kialakulásában.

A védőnő szerepe

Sokat segíthet a problémák észlelésében és a megfelelő vizsgálatok, esetleg terápiák betartásában a védőnő is. Ő deríti fel a családi anamnézist (összegyűjti a család "előéletére" vonatkozó adatokat, fordult-e már elő hasonló megbetegedés a szülők, nagyszülei esetében), ellenőrzi, megjelentek-e a csípőszűrésen, szükség esetén betartják-e a terpeszpelenka, a Pavlik-kengyel alkalmazását, tanácsokat adhat a megfelelő ingerdús környezet kialakításában, az alkalmazandó tornagyakorlatok elsajátításában, stb.

Forrás: http://www.babazo.hu/bebi/20081108-csiposzures-ujszulott-korban.html

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebikeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr674995193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_100361 2009.03.09. 18:09:25

Hol voltatok UH-on?

Ismeretlen_90595 2009.03.09. 18:20:51

Hali Krisz! Az ortopéd dokibácsi küldött tovább, ezért kellett menni. Sima Állami UH volt. ;)

Ismeretlen_109229 2009.03.10. 09:01:07

Ez jó hír, hogy rendben a csipője. Nem pisilte le a doktor bácsit? Tornáztatni kell? Mi is tegnap voltunk ortopédián. Ez egy ilyen nap volt, úgy látszik.

Ismeretlen_97406 2009.03.10. 10:11:36

EZ JO HIR!!!HÁT NÁLUNK A VÉDÖ NÖ NEM ILYEN:(((

Ismeretlen_90595 2009.03.10. 10:37:02

Mazsianyu! Nem pisilte le. :) Végig nevetett neki. AZ ortopéd doki tornát javasolt, még megyünk vissza ezzel az eredménynel hozzá. Olgi! Köszi. Ne aggódj, a mi védőnőnk sem ilyen. Nekem nem is hiányzik. Én tisztáztam is vele, hogy nem kell jönnie. ;)

Ismeretlen_107081 2009.03.10. 13:06:20

Nagyon örülök, hogy minden rendben volt a vizsgálaton!:)
süti beállítások módosítása